Tandheelkunde is niet langer alleen maar een kwestie van gaatjes vullen of tanden trekken. Tegenwoordig wenden veel mensen zich tot tandartsen voor cosmetische tandheelkundige ingrepen, oftewel esthetische behandelingen, als een manier om hun uiterlijk te verbeteren. Cosmetische behandelingen omvatten facings, kronen, bruggen, tandkleurige vullingen, implantaten en het bleken van tanden.
Facings, ook wel veneers genoemd, zijn dunne schildjes, veelal van porselein. Deze zijn precies gemaakt om over het zichtbare oppervlak van uw voortanden te passen, zoals een kunstnagel over een nagel past.
Facings zijn een goede manier om verkleurde of ontsierde tanden te behandelen, openingen tussen de voortanden te dichten of barsten en scheuren te herstellen.
Vaak wordt een kleine laagje glazuur afgeslepen van de tand, meestal in dezelfde dikte als de facing. De tandarts neemt een afdruk en stuurt deze naar een tandtechnisch laboratorium, waar de facing door een tandtechnieker wordt vervaardigd. De facing wordt teruggezonden naar de praktijk en de tandarts zal deze aan de tand vastmaken om een sterk en natuurlijk uitziend geheel te vormen.
Al meer dan 150 jaar zijn standaardvullingen gemaakt van een zilvergrijs materiaal dat ‘amalgaam’ wordt genoemd. Dit werd beschouwd als één van de sterkste en meest duurzame materialen voor vullingen. Veel mensen vinden het echter onaantrekkelijk en sommigen maken zich zorgen over mogelijke gezondheidsrisico’s, onder andere omdat amalgaamvullingen kwik bevatten.
Witte vullingen, ook wel composiet vullingen genoemd, zijn een populair alternatief voor amalgaamvullingen. Deze nieuwe tandheelkundige materialen hebben ervoor gezorgd dat het veel gemakkelijker is om een perfecte match te vinden voor de kleur en tint van een bepaalde tand. In de meeste gevallen is het vrijwel onmogelijk om te zien dat de tand zelfs een vulling bevat. Soms wordt wit vulmateriaal gebruikt om vlekken op tanden te bedekken, op dezelfde manier als facings. Wij noemen dit dan composiet veneers of composiet facings. Om te kijken of witte vullingen bij u mogelijk zijn, kunt u contact opnemen met uw tandarts. Bij Dental Network doen wij alle soorten cosmetische behandelingen, waaronder porseleinen facings en composiet facings.
De voor- en nadelen van porseleinen facings t.o.v. composiet facings
+ zeer mooi esthetisch resultaat
+ zeer kleurvast, verandert niet of nauwelijks in de loop der jaren van kleur
– hoge kosten
– kans op ‘chipping’: breuk van de hoekjes van het porselein
– dient in het laboratorium vervaardigd te worden, duurt doorgaans twee weken
– eenmaal vervaardigd kan het niet aangepast worden
+ lage kosten
+ kan direct in de tandartspraktijk vervaardigd worden, duurt doorgaans ca. 1,5 tot 2 uur
+ makkelijk aan te passen indien benodigd (qua kleur en vorm) ook nadat het is aangebracht
+ de tand hoeft niet altijd beslepen te worden om ruimte te maken
– kans op breuk bij afbijten harde voedingsmiddelen
– kans op verkleuring in de loop der jaren
Wanneer een tand voor een groot deel afgebroken of uitgebreid gevuld is, kan de tandarts aanbevelen om hier een kroon op te plaatsen. Op deze manier wordt de tand verstevigd, aangezien een kroon van extreem sterk materiaal kan worden vervaardigd. De tandarts kan in dit geval garanderen dat de kroon gedurende een aantal jaar niet zal breken. Bij een uitgebreide witte (of zilveren) vulling, kan deze garantie in principe niet gegeven worden en bestaat er altijd een kans op breuk.
De gebruikelijke methode voor het aanbrengen van een kroon bestaat uit het vormgeven van de tand onder plaatselijke verdoving. Hierbij wordt een dun laagje van de tand afgeslepen om ruimte te maken voor de kroon. Vervolgens wordt een afdruk genomen met een speciaal (rubberachtig) afdrukmateriaal. Tegenwoordig kan de tandarts vaak ook een digitale afdruk maken van de tand, met een speciale camera. De afdruk wordt vervolgens samen met de bijbehorende informatie (zoals gewenste tandvorm en tandkleur) naar het laboratorium gezonden. De tandtechnieker vervaardigt vervolgens de op maat gemaakte kroon en retourneert deze naar de tandarts. De tandarts zal de kroon in de mond plaatsen.
Terwijl uw kroon wordt vervaardigd in het laboratorium, kan de voorbereide tand worden beschermd met een tijdelijke kroon. Dit kan gemakkelijk worden verwijderd, vlak voordat de permanente kroon wordt geplaatst. Doorgaans duurt het maximaal twee weken voordat de permanente kroon geplaatst kan worden.
Kronen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, zoals porselein of porselein gebonden aan een edele legering. Er worden voortdurend nieuwe materialen geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt er minder metaal verwerkt in kronen, maar wordt er een nieuwer tandkleurig materiaal toegepast, zoals Zirkonium. Dit materiaal is vrijwel net zo sterk als metaal, maar heeft het voordeel dat het tandkleurig is. Het is een goed idee om met uw tandarts te bespreken welk type kroon het beste in uw situatie kan worden toegepast.
Als een tand ontbreekt of moet worden verwijderd, zijn er verschillende manieren om de ontstane ruimte op te vullen. In sommige gevallen is het belangrijk om eventueel ontbrekende tanden te vervangen om de manier waarop uw kaak sluit weer in evenwicht te brengen. Ook de krachtverdeling is op deze manier weer gebalanceerd. Als u meerdere ontbrekende tanden heeft, krijgen de resterende tanden meer krachten te verduren. Dit kan leiden tot gebroken vullingen of zelfs kaakproblemen. Een partiële prothese is de meest eenvoudige manier om ontbrekende tanden te vervangen. Sommige mensen vinden een kunstgebit echter ongemakkelijk en besluiten uiteindelijk naar niet uitneembare alternatieven te kijken, zoals bruggen of implantaten.
Tandheelkundige bruggen zijn ideaal voor mensen die niet van een uitneembaar gebit houden en slechts een paar tanden missen. Bij de vervaardiging van een brug wordt aan beide kanten van de ontbrekende tand een kroon geplaatst op de eigen tanden. Beide kronen worden met elkaar verbonden door een of meerdere zwevende tanden. Een brug kan niet worden verwijderd zodra deze is geplaatst. Deze bruggen zijn meestal gemaakt van edelmetaal gebonden aan porselein of van tandkleurig materiaal zoals Zirkonium. Soms worden andere niet-edele metalen gebruikt in de basis van de brug om extra sterkte te bieden.
Om een brug te vervaardigen dient er houvast gehaald te worden uit eigen tanden. Hiervoor moet vrijwel altijd een laag van de eigen tanden afgeslepen worden. Als de eigen tanden nog gaaf zijn (zonder vullingen) zal de tandarts hier doorgaans niet aan slijpen. Het is namelijk erg zonde om een gezonde tand te beslijpen. In deze situaties worden soms plakbruggen toegepast (ook wel etsbruggen genoemd). Dit zijn bruggen waarbij op de eigen tanden enkel een vleugel wordt geplakt, waardoor nagenoeg geen weefsel beslepen hoeft te worden.
Implantaten zijn een alternatief voor kunstgebitten en bruggen, maar vergen veelal een hogere investering. Implantaten zijn titaniumschroeven die chirurgisch in het kaakbot worden geplaatst en fungeren als ankers voor het bevestigen van kronen of kunstgebitten (bijvoorbeeld een klikgebit).
Ja. Tanden bleken kan een zeer effectieve manier zijn om de natuurlijke kleur van uw tanden lichter te krijgen zonder aan tandoppervlakken te hoeven slijpen. Vraag uw tandarts om advies. Tanden bleken kan soms voor gevoeligheid zorgen. Daarnaast kunnen vullingen en kronen niet gebleekt worden. De tandarts kan u hierin het beste adviseren.
Professioneel bleken is de meest voorkomende vorm van tanden bleken. Uw tandarts zal het bleekproduct aanbrengen op uw tanden, met behulp van een speciaal voor u vervaardigde gebitsmal, dat als een soort gebitsbeschermer in uw mond past. Het actieve bestanddeel in het bleekproduct is veelal waterstofperoxide of carbamideperoxide. Als het actieve ingrediënt wordt afgebroken, penetreert zuurstof in het glazuur op de tanden en wordt de tandkleur hierdoor lichter. Zodra uw tandheelkundig team met deze behandeling is begonnen, krijgt over het algemeen ook de gebitsmallen mee om thuis de behandeling voort te zetten. Deze behandeling kan ongeveer 2 tot 4 weken duren, afhankelijk van hoe lang u de gebitsmallen in uw mond houdt en hoeveel tinten u het gebit witter wenst te hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat alleen natuurlijke tanden wit worden en dat alle vullingen, kronen, bruggen of kunstgebitten die u heeft dezelfde kleur behouden.
Het is mogelijk door middel van een laser of specifiek licht de tanden te bleken. Tijdens deze behandeling wordt een licht of laser op de tanden geschenen om de chemische stof in het bleekproduct te activeren. Het licht versnelt de chemische reactie van het bleekproduct en de verandering in kleur kan sneller worden bereikt. Met laserbleken worden tanden tot vijf of zes tinten lichter. Deze behandeling duurt gewoonlijk ongeveer een uur en u moet worden gezien door een gekwalificeerde tandarts voordat u met de behandeling begint.
Volgens Europese wetgeving kan het bleken van tanden enkel door of onder toezicht van een gekwalificeerde, BIG-geregistreerde tandarts worden uitgevoerd. Alle tandartsen bij Dental Network hebben de vereiste kwalificaties om deze behandelingen uit te voeren. Alle andere vormen van bleken is dus niet toegestaan, zoals bleken in salons voor uiterlijke verzorging. Alleen een tandarts kan uw tanden goed onderzoeken om te zien of bleken mogelijk en veilig is bij u en om erop toe te zien dat de bleekbehandeling conform alle richtlijnen wordt uitgevoerd. Het gevaar bestaat immers dat er schade optreedt aan uw gebit of het tandvlees.
Dit is wanneer de tanden niet goed samenkomen of niet in balans zijn met de rest van het gezicht. Denk hierbij aan een beet waarbij de ondertanden ver vóór de boventanden steken (klasse 3 afwijking), of wanneer de boventanden juist ver naar voren uitsteken (sterke overjet, Klasse 2 afwijking). Ook wanneer er tanden ontbreken en hierdoor de andere aanwezige tanden gaan verschuiven, kan een verkeerde beet ontstaan.
Als een verkeerde beet niet wordt behandeld, kan het ervoor zorgen dat de onderkaak verkeerd beweegt ten opzichte van de bovenkaak. Hierdoor kunnen kaakgewrichtsklachten ontstaan, maar ook sterke slijtage doordat tanden elkaar raken op plaatsen waar dit niet hoort. Het kan zelfs hoofdpijn, nekpijn en pijn in andere delen van het lichaam veroorzaken.
Er zijn een aantal behandelingen, waaronder het plaatsen van een beugel en het plaatsen van implantaten en kronen. Vraag uw tandarts welke behandeling het meest geschikt is voor u. U ontvangt, voordat u begint aan de voorgestelde behandeling, een schatting van de kosten en een behandelplan.
Tanden kunnen weer op de juiste locatie worden geplaatst door middel van orthodontische behandeling, oftewel het plaatsen van een beugel. Dit gebeurt meestal tijdens de tienerjaren, wanneer de kaken een periode van groei doormaken. Veel volwassenen wensen echter ook een behandeling om hun scheve tanden recht te zetten en om de esthetiek te verbeteren. De behandeling kan bij volwassenen veel langer duren, aangezien er geen sprake meer is van groei van de kaken. Er bestaan tegenwoordig ook doorzichtige of kunststof beugels, die nauwelijks zichtbaar zijn. Als u een orthodontische behandeling overweegt, dient u eerst uw tandheelkundig team te raadplegen om advies in te winnen. Uw tandheelkundig team kan met u praten over uw behandelmogelijkheden en indien nodig verwijzen naar een specialist (orthodontist of tandarts voor orthodontie). Bij Dental Network verzorgen wij alle soorten orthodontische behandelingen, waaronder ook de ‘onzichtbare’ beugels.
Indien orthodontische behandeling niet mogelijk of gewenst is, kan uw tandarts beoordelen of er andere mogelijkheden zijn om scheve tanden (optisch) rechter te laten staan. Soms is het mogelijk om een tandstandcorrectie te realiseren door kronen of facings te plaatsen. Hierbij is het soms echter nodig een kleine hoeveelheid glazuur af te slijpen. Vraag uw tandarts om advies hierover.
Er zijn mensen die het mooi vinden om een versiering op de voortanden aan te brengen in de vorm van een diamantje. Dit wordt door de tandarts met een speciaal hechtmateriaal bevestigd op de voortand. Indien gewenst kan dit ook weer gemakkelijk worden verwijderd. Hiervoor dient de tand doorgaans niet beslepen te worden. Let wel op dat een dergelijke versiering van de tand ervoor kan zorgen dat tandplak zich makkelijker rondom het diamantje kan ophopen. Dit kan de kans op tandbederf vergroten.