Een gebitsbeschermer is een speciaal vervaardigde, rubberachtige hoes die precies over uw tanden en tandvlees past en beschermt tegen beschadiging van het gebit.
Het is belangrijk om een professioneel vervaardigde gebitsbeschermer te dragen, wanneer u een sport beoefent waarbij lichamelijk contact of bewegende voorwerpen zijn betrokken. Dit omvat bijvoorbeeld: cricket, hockey en voetbal. Deze sporten kunnen leiden tot gebroken en beschadigde tanden. Ook boksen en rugby behoren hiertoe, aangezien tijdens het beoefenen van deze sporten gebroken of ontwrichte kaken kunnen worden veroorzaakt. Een gebitsbeschermer helpt dergelijke beschadigingen te voorkomen.
Uw tandheelkundig team kan een op maat gemaakte gebitsbeschermer voor u verzorgen, die precies is vervaardigd op uw mondsituatie en die uw tanden en tandvlees op de juiste manier beschermt.
De kosten kunnen variëren afhankelijk van de uitvoering. Vraag uw tandheelkundig team naar een begroting voor de gebitsbeschermer.
Afhankelijk van uw leeftijd, kan het voorkomen dat de gebitsbeschermer ter zijner tijd moet worden vervangen. Denk hierbij aan jongeren waarbij de kaak nog groeit en tanden en kiezen wisselen en van positie veranderen. De stabiliteit en de pasvorm van de gebitsbeschermer kan afnemen, waardoor aanpassing of vervaardiging van een geheel nieuwe gebitsbeschermer noodzakelijk is.
Vervanging van gebitsbeschermers bij volwassenen, is minder vaak van toepassing. Wel kan er sprake zijn van slijtage door gebruik. Neem eventueel uw gebitsbeschermer mee bij de tandheelkundige controle. De tandarts kan de staat van de gebitsbeschermer dan goed beoordelen.
Gebitsbeschermers worden gemaakt door een nauwkeurige afdruk van uw mond te maken en de gebitsbeschermer precies op uw eigen tanden te laten passen. De tandarts zal zien hoe uw tanden van de boven- en onderkaak in elkaar vallen om ervoor te zorgen dat de gebitsbeschermer als een puzzel op zijn plek valt. Er zijn goedkopere kits beschikbaar: de zogenaamde doe-het-zelf kits. Hierbij dient het product te worden verwarmd in warm water, waarna de gebitsbeschermer in de mond wordt geplaatst. Het nadeel is dat de pasvorm van deze gebitsbeschermers bij lange na niet zo nauwkeurig is als de gebitsbeschermer die in een professionele situatie is vervaardigd, zoals in een tandartspraktijk of tandtechnisch laboratorium.
Er zijn vele soorten gebitsbeschermers verkrijgbaar, waaronder gestreepte, veelkleurige en transparante. Veel mensen laten gekleurde gebitsbeschermers vervaardigen in de kleuren van bijvoorbeeld hun favoriete team of om hun eigen ‘sportlook’ te matchen.
Als u de tand kunt vinden en deze schoon is kunt u voorzichtig proberen deze weer in de mond, op dezelfde plek terug te plaatsen. Als u het niet terug kunt plaatsen, doe dan de uitgevallen tand direct in een kopje melk of houdt het in uw mond. Het liefst onder de tong of in de wang. Let op de volgende punten:
Hoe eerder de tand wordt vervangen, des te groter de kans is op succes. Als het u zelf niet lukt om de tand terug te plaatsen, dan zal de tandarts dit voor u doen. Er kan eventueel een tandspalk aangebracht worden om de tand aan naastliggende tanden te bevestigen. In de meeste gevallen is dit succesvol. Zodra de spalk is verwijderd, is de tand weer stabiel. Echter zal in de toekomst mogelijk vervolgbehandeling benodigd zijn. Als een tand in zijn geheel uit de kaak is gekomen, dan is de bloedvoorziening namelijk afgekapt. De tand zal dan, ook als het wordt teruggeplaatst, afsterven. Om die reden dient in een dergelijke situatie een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd te worden, om de tand te kunnen behouden.