Gevoelige tanden
Wat zijn gevoelige tanden?
Er is sprake van gevoelige tanden als u bijvoorbeeld (vaak kortdurende) lichte tot ernstige pijn ervaart. Veelal wordt de pijn opgewekt door temperatuurswisselingen, zoals het nuttigen van koude of hete dranken. Ook kan de pijn worden veroorzaakt door zoetigheden. Mogelijk is dit een waarschuwingssignaal voor ernstigere tandheelkundige problemen, zoals tandbederf. Het is raadzaam uw tandarts te consulteren als u gevoelige tanden hebt.
Wie lijdt aan gevoelige tanden?
Veel mensen hebben last van gevoelige tanden, dit kan op elk moment beginnen. Het komt vaker voor bij mensen in de leeftijd tussen 20 en 40 jaar, hoewel het ook kan voorkomen in de vroege tienerjaren en op oudere leeftijd.
Wat veroorzaakt gevoelige tanden?
Het deel van de tand dat we kunnen zien, wordt het tandglazuur genoemd. Deze harde laag beschermt het zachtere dentine dat eronder zit. Als het dentine wordt blootgesteld door bijvoorbeeld slijtage van het glazuur, kan een tand gevoelig worden. Dit gebeurt meestal waar de tand en het tandvlees samenkomen en de glazuurlaag veel dunner is. Enkele oorzaken van gevoeligheid zijn als volgt:
- Te hard de tanden poetsen (‘schrobben met de tandenborstel’) kan ervoor zorgen dat het glazuur slijt, vooral in de regio waar de tanden het tandvlees raken. Het dentine kan dan gevoeligheid veroorzaken.
- Tanderosie: dit is verlies van tandglazuur veroorzaakt door aanvallen van zuur uit voedingsmiddelen en dranken of door reflux van maagzuur. Als het glazuur erodeert (wegslijt), wordt het onderliggende dentine blootgesteld.
- Tandvlees recessie (terugtrekking): Tandvlees kan in de loop der tijd terugtrekken. Hierdoor zullen de wortels van tanden bloot komen te liggen. Het worteloppervlak heeft geen harde beschermende glazuurlaag. Om die reden kan hierdoor gevoeligheid worden veroorzaakt.
- Tandvleesontsteking: bacteriën die zich hechten aan het tandoppervlak in de vorm van tandplak en tandsteen kunnen zorgen voor het loslaten en terugtrekken van het tandvlees. Doorgaans ontstaat er een ruimte tussen het tandvlees en de tand, een pocket genaamd. Deze pocket kan dieper worden als behandeling van de tandvleesontsteking uitblijft. Door het ontstaan van de pocket (ruimte tussen tandvlees en tand) kan er gevoeligheid optreden.
- Tandenknarsen: dit is een afwijkende gewoonte waarbij iemand de tanden stevig over elkaar heen beweegt (knarst). Hierdoor kan het glazuur van de tanden wegslijten, waardoor tanden gevoelig kunnen worden.
- Een gebarsten tand of vulling: soms loopt er een barst door de tand die is ontstaan door overbelasting of letsel. Deze barst kan gevoeligheid veroorzaken.
- Pijn na het bleken: de werkzame bestanddelen in bleekgel kunnen eventueel gevoeligheid veroorzaken. Het is belangrijk om de behandeling bij dergelijke gevoeligheid te staken en te overleggen met uw tandarts over de vervolgprocedure.
Is er iets dat ik moet vermijden als ik gevoelige tanden heb?
U zult merken dat hete, koude, zoete en zure drankjes, maar ook voedingsmiddelen zoals ijs gevoeligheid kunnen opwekken. Enige gevoeligheid is normaal, u kunt er dus voor kiezen om deze voedingsmiddelen te mijden. Als u gevoeligheid hebt wanneer u uw tanden poetst met koud water uit de kraan moet u in plaats daarvan, indien mogelijk, warm water gebruiken. Het is belangrijk om de mondhygiëne goed op peil te houden. Een onvoldoende mondhygiëne kan leiden tot verder verval en toename van de gevoeligheid.
Moet ik mijn tandarts bezoeken?
Ja, als u geprobeerd heeft uw gevoelige tanden een paar weken te behandelen en er geen verbetering optreedt.
Welke behandelingen kan de tandarts bieden?
Tijdens een onderzoek zal uw tandarts met u praten over uw symptomen. Er vindt klinisch onderzoek plaats naar uw gebit en er wordt getracht te achterhalen wat de oorzaak van de gevoeligheid is. Uw tandarts kan de aangetaste tanden behandelen met speciale desensibiliserende producten om de symptomen te verlichten. Fluoride gels, spoelingen of vernissen kunnen op gevoelige tanden worden aangebracht. Dit kan gedurende een paar weken herhaald worden om eventuele gevoeligheid te verminderen. Mocht dit de gevoeligheid niet adequaat bestrijden, dan kan uw tandarts mogelijk de tandhals van de pijnlijke tand(en) afdekken of opvullen. Hierbij wordt de zachtere tweede laag die normaliter niet bloot mag liggen afgedekt met een beschermende vulling.
Kan ik iets doen om gevoelige tanden thuis te behandelen?
Er zijn fabrikanten van tandpasta’s die toezeggen de pijn van gevoelige tanden te verzachten. Gebruik fluoridetandpasta tweemaal daags om uw tanden te poetsen. U kunt het ook op de gevoelige gebieden wrijven na het tandenpoetsen en vervolgens niet wegspoelen. Het kan een aantal dagen duren totdat deze tandpasta’s voor gevoelige tanden een merkbaar verschil maken. Vraag uw tandarts bij Dentalnetwork.nl om advies.
Hoe kan ik gevoelige tanden voorkomen?
- Poets uw tanden vlak voor het slapen gaan en op zijn minst één andere keer gedurende de dag, met fluoride tandpasta die ten minste 1350 ppm (parts per million) fluoride bevat. Overweeg het gebruik van tandpasta die speciaal is ontworpen voor gevoelige tanden. Pas kleine, cirkelvormige bewegingen toe met een zachte tot medium tandenborstel.
- Vervang uw tandenborstel om de twee tot drie maanden, of eerder als deze versleten is.
- Poets uw tanden niet direct na het eten, sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen het glazuur van uw tanden verzachten, dus wacht ten minste een uur voordat u uw tanden gaat poetsen.
- Eet minder vaak suikerhoudende, koolzuurhoudende en zure voedingsmiddelen- en dranken. Probeer dergelijke voedingsmiddelen desnoods te combineren met de hoofdmaaltijden.
- Als u tandenknarst, overleg dan met uw tandarts over de noodzaak voor een gebitsbeschermer (knarsplaat).
- Als u overweegt uw gebit te laten bleken, bespreek dan de gevoeligheid met uw tandarts voordat u met de behandeling begint.
- Bezoek regelmatig uw tandarts, bij voorkeur zo vaak als zij nodig achten.