Capelle Centrum 010 766 7000
Capelle Schollevaar 010 451 6144
Capelle 's-Gravenland 010 202 0496
Capelle Fascinatio 010 202 0207
Capelle Oostgaarde 010 451 8228
Rotterdam-Zuid 010 313 3985

Kindergebit

Wanneer moet ik mijn kind naar de tandarts brengen?

Het is verstandig uw kinderen vanaf éénjarige leeftijd al aan tandartsbezoekjes te laten wennen. Door kinderen regelmatig mee te nemen voor controle, kunnen zij wennen aan de geluiden, geuren en omgeving. Dit kan ze voorbereiden op toekomstige bezoeken. Vanaf de leeftijd van twee jaar, zal de tandarts ook een controle uitvoeren bij uw kind.

Wanneer komen de eerste melktanden door?

De eerste melktanden komen door wanneer uw kind ongeveer 6 maanden oud is. Alle 20 melktanden moeten te zien zijn op de leeftijd van ca. 30 maanden.

De eerste blijvende ‘volwassen’ kiezen (de achterste kiezen) zullen verschijnen op ongeveer 6-jarige leeftijd. Dit gebeurt rond de periode dat de eerste melktanden beginnen uit te vallen (ongeveer op 6 à 7-jarige leeftijd). De blijvende tanden zullen dan de melktanden vervangen. Het zijn meestal de onderste voortanden die kinderen het eerst verliezen, kort daarna gevolgd door de bovenste voortanden. Alle permanente tanden, behalve de verstandskiezen, moeten op 14-jarige leeftijd zichtbaar zijn. De verstandskiezen kunnen verschijnen tussen de leeftijd van 18 tot 25 jaar. Het kan echter voorkomen dat de verstandskiezen niet (geheel) doorkomen of zelfs geheel niet zijn gevormd.

Het is goed om te beseffen dat alle kinderen op verschillende leeftijden de wisseling van melkgebit naar blijvend gebit doormaken. Variatie hierin is dus zeker mogelijk en geen reden tot zorg. Echter als de wisseling te lang uitblijft, dan zal de tandarts eventueel speciale röntgenfoto’s maken om de aanwezigheid van alle tanden te beoordelen.

Hoe moet ik het gebit van mijn kind poetsen?

Het poetsen van het gebit van uw kind hoort onderdeel te zijn van de dagelijkse hygiëneroutine. Wellicht vindt u het gemakkelijk om achter uw kind te gaan staan of te zitten tijdens het tandenpoetsen. Hierbij kunt u de kin voorzichtig vasthouden om meer stabiliteit te verkrijgen. Zo kunt u ook het hoofd in de juiste positie brengen om zowel de boven- als ondertanden goed te kunnen reinigen. Neemt u de volgende punten in aanmerking voor de verzorging van het kindergebit:

  • Wanneer de eerste tanden verschijnen, wordt een tandenborstel voor kinderen geadviseerd, met een kleine hoeveelheid fluoridetandpasta.
  • Het is belangrijk om minimaal eenmaal per dag als volwassene het gebit van uw kind te poetsen. U kunt er ook voor kiezen eerst het kind zelf te laten poetsen en dan het gebit na te
    poetsen. Dit dient te gebeuren tot een leeftijd van 10 jaar. Vanaf 10 jaar zijn kinderen goed in staat zelf het gebit te poetsen.
  • Zodra alle tanden zijn doorgekomen, wordt geadviseerd een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren te gebruiken. Poets in kleine, cirkelvormige bewegingen en probeer
    op één gebied tegelijk te concentreren.
  • Vergeet niet om voorzichtig achter de tanden en op het tandvlees te poetsen.
  • Spuug na het poetsen uit en spoel bij voorkeur niet, zodat de fluoride langer op de tanden blijft zitten. Fluoride is het bestanddeel dat ervoor zorgt dat gaatjes (cariës) wordt
    tegengehouden.
  • Maak het poetsen zo mogelijk een routine: net voordat uw kind naar bed gaat en ten minste één andere keer gedurende de dag, bij voorkeur net voor of na het ontbijt. Het advies is:
    indien het ontbijt zure voedingsmiddelen of dranken bevat, dan vóór het ontbijt poetsen. Als dit niet het geval is, dan wordt geadviseerd na het ontbijt te poetsen.
  • Vergeet niet om uw kind aan te moedigen: complimenten geven levert vaak goede resultaten op!

Moet ik fluoridetandpasta gebruiken?

Fluoride is een belangrijk middel om uw tanden te beschermen tegen gaatjes (cariës). Fluoride kan op een aantal manieren op de tanden worden aangebracht:
– Tandpasta.
– Fluoridehoudend mondwater.
– In sommige landen wordt fluoride aan het drinkwater toegevoegd, echter in Nederland niet.

Als u niet zeker weet hoeveel fluoride u in uw tandpasta nodig heeft, vraag dit dan na bij uw tandheelkundig team. Op recept kunnen speciale fluoridetandpasta’s worden voorgeschreven door uw tandarts. Deze tandpasta’s bevatten een hogere concentratie flouride, maar worden enkel voorgeschreven indien er een verhoogd risico is op tandbederf.

Basisadvies Fluoride

0 en 1 jaar: vanaf het doorbreken van de eerste tand 1 x per dag poetsen met
fluoridepeutertandpasta (500 – 750 ppm fluoride).
2, 3 en 4 jaar: 2 x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500 – 750 ppm
fluoride)
5 jaar en ouder: 2 x per dag poetsen met fluoridetandpasta (1.000 – 1.500 ppm
fluoride).
Dit kan een junior-, kinder- of een tandpasta voor volwassenen zijn.
Voor alle leeftijden: raadpleeg voor alle andere vormen van fluoridegebruik de tandarts of
mondhygiënist.

U kunt de hoeveelheid fluoride op de verpakking van de tandpasta controleren. Houd toezicht op kinderen onder de 10 jaar tijdens het poetsen. Zorg ervoor dat zij de tandpasta niet uitspoelen na het tandenpoetsen, maar dit enkel uitspugen. Op deze manier blijft de fluoride langer in de mond en is de werking effectiever. Let er ook op dat kinderen de tandpasta niet doorslikken.

Basisadvies Voeding

  • Maximaal 7 x per dag eten of drinken. Dit zijn 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch,
    avondeten) en maximaal 4 tussendoortjes per dag. Vuistregel: Na eten of drinken
    minstens 2 uur niets meer nemen.
  • Een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten eten of drinken.
  • Geen voeding of dranken na het tandenpoetsen of mee naar bed nemen.

Wat voor soort tandenborstel moeten kinderen gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten kindertandenborstels, waaronder felgekleurde borstels, waarvan sommige van kleur veranderen tijdens het poetsen. Andere tandenborstels zijn weer bedrukt met populaire cartoons op het handvat en sommigen hebben zelfs een timer. Dit alles moedigt kinderen aan hun tanden te poetsen. Het meest belangrijke is echter om een kleine tandenborstel met zachte nylonharen te gebruiken, geschikt voor de leeftijd van uw kind.

Als u een elektrische tandenborstel gebruikt die geschikt is voor de leeftijd van uw kind, kunt u het poetsen leuker maken en ervoor zorgen dat uw kind lang genoeg poetst.

Wat kan een oorzaak zijn voor pijn in de mond bij mijn kind?

De meest voorkomende reden voor pijn in de mond bij kinderen is tandbederf. Dit komt vaak door te veel suiker in het dieet.

Het doorkomen van het melkgebit is een andere mogelijke reden. Het begint vaak als het kind 6 maanden is en kan voor problemen zorgen tot de blijvende tanden en kiezen beginnen door te komen. Als uw kind pijnverlichting nodig heeft, zorg er dan voor dat u een suikervrij geneesmiddel kiest. Als de pijn aanhoudt, neem dan contact op met uw tandarts voor een afspraak. Vergeet niet om bij uw arts of apotheker te informeren dat u bij voorkeur altijd suikervrije geneesmiddelen krijgt voorgeschreven.

Hoe kan ik tandbederf bij mijn kind voorkomen?

De belangrijkste oorzaak van tandbederf is niet de hoeveelheid suiker of zuur in het dieet, maar de frequentie waarmee het geconsumeerd wordt. Hoe vaker uw kind suikerachtig of zure voedingsmiddelen of dranken consumeert, hoe groter de kans op tandbederf. Als u uw kind een snack wilt geven, probeer dan gebruik te maken van groenten en fruit. Probeer de hoeveelheid gedroogd fruit te beperken, dit heeft namelijk een hoog suikergehalte.

Geef kinderen geen suikerhoudende dranken tussen de maaltijden door(vruchtensappen meegerekend). Een goed alternatief is water of melk (geen karnemelk i.v.m. de zuurgraad). Voeg voor baby’s die vast voedsel krijgen, geen suiker toe aan hun drinken of voeding.

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat sommige bewerkte babyvoedingen behoorlijk veel suiker bevatten. Probeer de lijst met ingrediënten te controleren. Over het algemeen is alles wat eindigt op ‘ose’ een suiker, bijvoorbeeld: fructose, glucose, lactose of sucrose. Grondig poetsen met een fluoride tandpasta voor het slapen gaan en na het wakker worden, zal helpen tandbederf te voorkomen.

Wat kan ik doen als mijn kind erg nerveus is om de tandarts te bezoeken?

Kinderen kunnen angst aanvoelen bij hun ouders, dus het is belangrijk om uw kind niet het idee te geven dat een bezoek aan de tandarts iets is om je zorgen over te maken. Probeer ondersteunend te zijn wanneer uw kind een tandheelkundige behandeling nodig heeft. Als u zelf bang bent om naar de tandarts te gaan, probeer uw kind dit dan niet te laten merken.

Regelmatige bezoeken aan het tandheelkundig team zijn essentieel om uw kind te helpen wennen aan deze omgeving en te laten ervaren wat er in een tandartspraktijk zoal gebeurt. Een kind kan veel angstiger zijn als het hun eerste bezoek aan een tandartspraktijk is. Pijn en angst kunnen op elk moment voorkomen, desondanks blijft het belangrijk om uw kind regelmatig naar de tandarts te brengen. Het team van Dentalnetwork.nl is erop ingespeeld om kindvriendelijke tandheelkundige zorg te bieden.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:07:00 – 21:00
Dinsdag:07:00 – 21:00
Woensdag:08:00 – 19:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 18:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:08:00 – 16:30
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 20:00 uur
Dinsdag:08:00 – 16:30 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 16:30 uur
Zaterdag: 08:00 – 16:30 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 16:30
Dinsdag:08:00 – 16:30
Woensdag:08:00 – 16:30
Donderdag:08:00 – 16:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag:09:00 – 17:30 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 16:30 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Dental Network – Rotterdam-Zuid

Lange Hilleweg 380, 3073 BZ
Rotterdam
(Op de eerste verdieping in het gezondheidscentrum)

010 313 3985
rotterdamzuid@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag:08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten