Capelle Centrum 010 766 7000
Capelle Schollevaar 010 451 6144
Capelle 's-Gravenland 010 202 0496
Capelle Fascinatio 010 202 0207
Capelle Oostgaarde 010 451 8228
Rotterdam-Zuid 010 313 3985

Mondverzorgingsproducten

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen?

Het is belangrijk dat u vlak voor het slapen gaan en op zijn minst één andere keer gedurende de dag (bij voorkeur vlak voor het ontbijt) poetst met een tandpasta die fluoride bevat. Het eten en drinken van voedingsmiddelen die suiker en zuren bevatten, verzwakt op natuurlijke wijze het glazuur van uw tanden. Als u direct hierna gaat poetsen, kunnen kleine glazuurdeeltjes worden weggeveegd. Het is het beste om uw tanden niet te poetsen, tot minstens een uur na het eten. Het is vooral belangrijk om voor het slapen gaan te poetsen. Dit komt omdat de stroom speeksel, het eigen reinigingssysteem van de mond, ‘s nachts langzamer wordt en de mond meer risico loopt op tandbederf.

Het is belangrijk om uw tanden twee minuten lang schoon te maken, vooral voor het slapen gaan en op zijn minst één andere keer gedurende de dag. Meestal is twee minuten voldoende om tandplak te verwijderen en goed te reinigen. Sommige mensen vinden het gebruik van een stopwatch of timer nuttig, om te voorkomen dat er eerder wordt gestopt dan de aanbevolen twee minuten. Als u bepaalde zoete of zure voedingsmiddelen eet of drinkt, is het raadzaam om vaker het gebit te spoelen met water of te reinigen.

Wat heb ik nodig om mijn tanden goed schoon te maken?

Er zijn vandaag de dag veel verschillende mondverzorgingsproducten op de markt. Uw tandheelkundig team kan u de beste tandenborstel en tandpasta aanraden die voor u geschikt is, evenals de beste manier om uw gebit te reinigen.

Welke tandenborstel kan ik het beste gebruiken?

Het wordt meestal aanbevolen dat volwassenen een tandenborstel gebruiken met een kleine tot middelgrote kop en zachte tot middelgrote borstelharen (filamenten). Deze filamenten moeten een rond uiteinde hebben en vervaardigd zijn van nylon.

Zijn elektrische tandenborstels beter dan reguliere tandenborstels?

Sommige mensen geven de voorkeur aan een elektrische tandenborstel. Deze tandenborstels hebben meestal koppen die ofwel draaien, oscilleren of pulseren. Sommige krachtige tandenborstels zijn bedoeld om te worden weggegooid als de batterij leeg raakt, maar de meeste elektrische tandenborstels zijn oplaadbaar. U kunt elektrische tandenborstels kopen bij uw plaatselijke detailhandel of tandheelkundige praktijk. Elektrische tandenborstels met draaiende en oscillerende koppen hebben bewezen het meest effectief te zijn. Veel krachtige tandenborstels hebben ingebouwde timers om u te helpen de juiste hoeveelheid tijd te poetsen. Uit onderzoek blijkt dat elektrische tandenborstels over het algemeen effectiever tandplak en aanslag verwijderen. Als u echter met een reguliere handtandenborstel goed alle tandplak kunt verwijderen, kunt u deze gewoon gebruiken.

Hoe zit het met kindertandenborstels?

Het is net zo belangrijk voor kinderen om de juiste tandenborstel te gebruiken. Zoek naar een kleine tandenborstel met zachte nylon borstelharen, geschikt voor de leeftijd van uw kind. Er zijn veel nieuwe tandenborstels voor kinderen die hen aanmoedigen om te poetsen, gedurende de juiste tijdsduur. Er zijn ook elektrische tandenborstels die speciaal zijn ontworpen voor kinderen. Kinderen onder de 10 jaar moeten tijdens het poetsen onder toezicht staan van een ouder of begeleider.

Welke tandpasta’s zijn er?

Er zijn veel tandpasta’s, waarvan sommigen een specifieke doelgroep hebben. Er zijn tandpasta’s speciaal gericht op tandvleesgezondheid, gevoelige tanden, voor rokers, met antibacteriële middelen en tandpasta’s die helpen om de natuurlijke witheid van uw tanden te herstellen. Uw tandheelkundig team kan de meest geschikte tandpasta aanbevelen voor uw behoeften.

Moet ik een fluoridetandpasta gebruiken?

Ja. De meeste tandartsen raden aan fluoridetandpasta te gebruiken om tandbederf te voorkomen. Fluoride heeft bewezen dat het tandbederf met minstens 40 procent vermindert. In het verleden zijn onderzoeken uitgevoerd waarbij een groep werd gevolgd met fluoride in het drinkwater en een groep waarbij dit niet het geval was. De kinderen die in gebieden woonden waarbij geen fluoride in het drinkwater was toegevoegd, toonden significant meer tandbederf dan de kinderen die in gebieden woonden waarbij wel fluoride in het drinkwater was toegevoegd. Vraag uw tandheelkundig team welke hoeveelheid fluoride voor u geschikt is.

Het is belangrijk om slechts een kleine hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt te gebruiken voor kinderen, omdat ze er waarschijnlijk iets van zullen inslikken. Alle kinderen tot drie jaar oud moeten een tandpasta gebruiken met een fluoridegehalte van minstens 1000 ppm (parts per million). Na drie jaar dient iedereen een tandpasta voor de gehele familie te gebruiken,  die 1350 ppm tot 1500 ppm fluoride bevat. Na het poetsen moet u de tandpasta uitspugen en het liefst niet naspoelen, om te voorkomen dat de fluoride wordt weggespoeld. Als uw tandarts van mening is dat u een hoog risico op tandbederf heeft, kunnen zij een tandpasta met meer fluoride aanbevelen en voorschrijven. Dit hoge fluoridegehalte kan extra bescherming bieden aan mensen die meer risico lopen op tandbederf.

Mijn tanden zijn verkleurd, welke tandpasta moet ik gebruiken?

Er zijn tandpasta’s die kunnen helpen om vlekken te verwijderen. Dit worden vaak ‘whitening’ tandpasta’s genoemd. Het is belangrijk om te beseffen dat deze tandpasta’s u alleen kunnen helpen om de oorspronkelijke tint van uw tanden te herstellen en hun natuurlijke kleur niet zullen veranderen. Als u een roker bent zijn er speciale tandpasta’s voor rokers die de vlekken, die zich in de loop van de tijd kunnen opbouwen, iets beter verwijderen. De meest voorspelbare resultaten zijn echter enkel te verkrijgen als uw tandarts een professionele behandeling uitvoert. Bij Dentalnetwork.nl kunt u terecht voor behandelingen als bleken van het gebit, alsmede het plaatsen van facings. Dit zijn veelal de meest effectieve methoden om sterke tandverkleuring te behandelen.

Mijn tanden zijn gevoelig, wat kan ik gebruiken?

Er zijn verschillende tandpasta’s die middelen bevatten om de pijn van gevoelige tanden te verminderen. De isolatie van het dentine (binnenste laag van de tanden) is bij deze tandpasta’s effectiever. Soms kan het ook helpen na het tandenpoetsen, voor het slapen gaan een kleine hoeveelheid van deze tandpasta met de vingertop op de gevoelige tanden te smeren. Dit zal dan gedurende de nacht inwerken op de tanden en de tanden hierdoor beter isoleren tegen tandpijn.

Zijn natuurlijke tandpasta’s beschikbaar?

Ja, er zijn verschillende tandpasta’s die speciale minerale zouten en plantenextracten bevatten. Deze zijn gemaakt van alleen natuurlijke ingrediënten en aroma’s. Sommige producten worden geproduceerd zonder dierproeven en zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Soms bevatten deze tandpasta’s echter geen fluoride. Het is altijd raadzaam om een tandpasta te gebruiken die fluoride bevat.

Wat zijn ‘totale care’-tandpasta’s?

Total care-tandpasta’s bevatten een aantal ingrediënten om zo een effectieve ‘allround’ tandpasta te verkrijgen. Ze bevatten antibacteriële middelen, ingrediënten die helpen tandplak te beheersen en tandvleesaandoeningen te voorkomen, fluoride om tandbederf te helpen voorkomen en smaakjes die helpen de adem op te frissen. Daarnaast kunnen ze ook whitening- of tandsteenmiddelen bevatten, waarbij minder snel tandsteen zou vormen. De effectiviteit van deze tandpasta’s verschilt per tandpasta. Vaak is het verstandig de beloftes van de fabrikanten met een korreltje zou te nemen en zich primair te richten op de methode van de gebitsreiniging, waarbij een degelijke tandpasta wordt ingezet met fluoride. De tandartsen bij Dentalnetwork.nl kunnen u onafhankelijk en objectief advies geven over de meest geschikte tandpasta.

Hoe zit het met schoonmaken tussen mijn tanden?

Alleen poetsen reinigt drie van de vijf oppervlakken van uw tanden, dus het is belangrijk dat u ook elke dag schoonmaakt tussen uw tanden met behulp van interdentale borstels (ragers), tandenstokers of floss. Uw tandheelkundig team kan u laten zien hoe dit effectief ingezet kan worden om tandbederf en tandvleesontsteking te voorkomen.

Interdentale borstels (ragers)

Om de kleine openingen tussen uw tanden schoon te maken, kunt u speciale interdentale borstels gebruiken, ook wel ragers genoemd. Deze kunnen lange of korte handvatten hebben voor eenvoudiger gebruik en zijn over het algemeen kleur gecodeerd voor de verschillen in grootte tussen uw tanden. Vraag uw tandheelkundig team om advies over het juiste en veilige gebruik van deze producten.

Floss (tandzijde)

Er zijn verschillende soorten floss, waaronder met muntsmaak, met was beklede floss en die met fluoride. Veel mensen geven de voorkeur aan de brede variant van floss, omdat het meer oppervlakte heeft en zachter is voor het tandvlees. Je kunt ook floss ‘harpen’ verkrijgen. Deze hebben de floss bevestigd aan een handvat waardoor het flossdraad gemakkelijker te gebruiken kan zijn.

Waterstralen

Dit is een andere manier om tussen de tanden te reinigen met een hogedrukstraal water. Sommige mensen met bruggen en implantaten vinden dit bijzonder fijn. Ze kunnen ook handig zijn voor mensen die moeite hebben met het toepassen van interdentale borstels, tandenstokers of floss.

Moet ik mondwater gebruiken?

Veel mensen gebruiken mondwater als onderdeel van hun dagelijkse routine voor de mondgezondheid. Sommige mondwaters bevatten een antibacterieel ingrediënt om tandplak te verminderen en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Mondwater kan fluoride bevatten om tandbederf te voorkomen, en ze zullen vrijwel allemaal helpen uw adem te verfrissen en stukjes voedsel weg te spoelen.

Wat zijn kliktabletten en oplossingen?

Deze bevatten een kleurstof. Na het poetsen en schoonmaken tussen uw tanden kunt u een onthullende tablet of oplossing gebruiken om alle tandplak te verven die nog niet is verwijderd. Dit kan helpen bij het weergeven van plaatsen die u mist tijdens het poetsen. U kunt de kleurstof daarna gemakkelijk verwijderen door met de tandenborstel te poetsen.

Waarom bevatten sommige mondwaters alcohol?

Sommige mondspoelingen bevatten alcohol omdat het helpt de smaak te verbeteren, het helpt bij het reinigen en het draagt bij aan het antibacteriële effect. Sommige mensen vinden alcoholhoudende mondspoelingen echter te sterk en geven de voorkeur aan mildere mondspoelingen. Mondspoelingen met alcohol moeten uiteraard uit de buurt van kinderen worden gehouden. Bij Dentalnetwork.nl raden wij aan om een mondspoeling zonder alcohol te gebruiken, aangezien alcohol naast de schadelijke bacteriën ook de goede bacteriën in de mond doodt. De mondflora wordt hierdoor verstoord en de mond droogt vaak enigszins uit.

Zijn er mondspoelingen voor tandvleesaandoeningen?

Sommige mondspoelingen, vooral die met chloorhexidine, zijn bijzonder effectief in het behandelen van tandvleesinfecties. Ze zijn ook erg effectief in het behandelen van andere mondproblemen, zoals de klachten na tandextractie of wanneer een verstandskies door komt. Neem het advies van uw tandarts over hoe deze te gebruiken, want deze langdurig gebruik van hogere concentraties chloohexidine kan aanslag en verkleuring op de tanden veroorzaken. Dit kan echter wel gemakkelijk worden verwijderd door de mondhygiëniste of preventie assistent. Over het algemeen wordt geadviseerd de sterkere concentratie, namelijk 0,12 % chloorhexidine, enkel gedurende twee aaneengesloten weken te gebruiken. De mildere variant, namelijk 0,05 % chloorhexidine, kan tweemaal daags gedurende een lange periode worden gebruikt om de mondgezondheid te ondersteunen.

Wat is tanderosie?

Tanderosie is het verlies van tandglazuur veroorzaakt door een zuuraanval. Uiteindelijk kan het glazuur langzaam weg slijten, waardoor het onderliggende dentine wordt blootgesteld. Dit kan leiden tot pijn en gevoeligheid.

Hoe zit het met ‘total care’-mondwater?

Sommige mondwaters bevatten antibacteriële ingrediënten die een slechte adem en tandplak zouden tegengaan. Ze bevatten ook fluoride om tandbederf te helpen voorkomen.

Wat is een fixeermiddel voor kunstgebitten?

Fixeermiddelen voor kunstgebitten zijn producten die helpen om een kunstgebit op zijn plaats te houden in de mond. Het voorkomt dat het kunstgebit beweegt, waardoor er minder makkelijk irritatie en zweren kunnen ontstaan. Fixatiemiddelen bestaan in verschillende vormen, waaronder crèmes, poeders en strips.

Moet ik een fixeermiddel gebruiken?

Kunstgebitten zijn op maat gemaakt op uw mondsituatie. Idealiter zou u geen fixeermiddel hoeven te gebruiken. Sommige mensen geven de voorkeur aan het extra vertrouwen dat een fixeermiddel hen geeft. Na verloop van tijd, als het kaakbot slinks (een normaal proces in het lichaam), kan uw prothese losraken en past deze mogelijk niet meer goed. Als dit gebeurt, is het begrijpelijk als voor de korte termijn een fixeermiddel wordt gebruikt. Op de lange termijn is het raadzaam om te overleggen met uw tandarts. Vaak wordt een nieuwe voering aangebracht in de prothese (rebasing genaamd) of indien niet meer mogelijk een geheel nieuwe prothese vervaardigd. Wij voeren al deze behandelingen uit bij Dentalnetwork.nl. U kunt voor meer informatie een afspraak maken met uw tandarts.

Moet ik speciale producten gebruiken om erosie te helpen voorkomen?

Een goede fluoride tandpasta (1350 tot 1500 ppm fluoride) zal helpen om de mineralen die verloren zijn gegaan van uw tanden (demineralisatie) weer in te brengen in het glazuur (remineralisatie). Er zijn speciale tandpasta’s met glazuurbeschermende formules die u kunt gebruiken, wanneer u denkt dat uw dieet rijk aan zuren is en wanneer u denkt dat u risico loopt op tanderosie. Dentalnetwork.nl adviseert u echter niet te veel te verwachten van deze tandpasta’s. De beste methode om tanderosie te voorkomen is door het beperken van de hoeveelheid zure voedingsmiddelen- en dranken die u nuttigt. Deze voedingsmiddelen- en dranken zijn onder andere witte en rode wijn, vruchtensappen, smoothies, koolzuurhoudende dranken en fruit.

Hoe zit het met producten voor een slechte adem?

Vaak is een slechte adem een probleem, veroorzaakt door roken of het eten of drinken van iets dat een sterke geur heeft. Producten gebruiken die zijn ontworpen tegen een slechte adem kunnen u hierbij helpen. Langdurige last hebben van een slechte adem kan een symptoom zijn van een onderliggend, tandheelkundig probleem, zoals tandvleesontsteking. Als de slechte adem voortduurt, is het raadzaam uw tandarts om advies te vragen. Producenten die een slechte adem behandelen maskeren vaak enkel de onaangename mondgeur en zullen het onderliggende probleem niet aanpakken.

Welke producten kan ik gebruiken om van een slechte adem af te komen?

Goed poetsen en schoonmaken tussen de tanden is de belangrijkste manier om een slechte adem te beheersen. Op korte termijn kunt u mondspoelingen, suikervrije kauwgom en suikervrije pepermuntjes gebruiken. Veel van de bacteriën die een slechte adem veroorzaken, bevinden zich op uw tong. Het advies is dan ook dat u uw tong grondig poetst met een tandenborstel of met een tongschraper.

Wat is een droge mond?

Een droge mond of ‘xerostomie’ is een aandoening die de speekselvloed beïnvloedt, waardoor uw mond zeer droog aanvoelt.

Zijn er producten die ik kan gebruiken om een droge mond te verzachten?

Er zijn een aantal producten ontworpen om vocht en comfort te bieden. Deze omvatten spoelingen, tandpasta’s, gels en sprays. Als u wilt kunt u ook zuigtabletten en kauwgom gebruiken om een droge mond tegen te gaan. Vaak stimuleert kauwen op suikervrije kauwgom ook de speekselaanmaak, wat een droge mond tegengaat.

Wat is het voordeel van kauwgom kauwen?

Als u na het eten of drinken 10 minuten lang suikervrije kauwgom kauwt, stimuleert dit uw speekselaanmaak. Dit helpt om de zuren in de mond sneller te neutraliseren. Deze zuren worden geproduceerd als u eet of drinkt en kan tandbederf en tanderosie veroorzaken.

Hoe kan een probioticum mijn mondgezondheid helpen?

Probiotica zijn ‘vriendelijke’ bacteriën en worden vaak gebruikt om een gezonde spijsvertering te bevorderen. Er zijn ook ‘orale’ probiotica verkrijgbaar die kunnen helpen om de balans te bewaren tussen de vriendelijke bacteriën in uw mond en de schadelijke bacteriën die tandplak, tandvleesontsteking en slechte adem kunnen veroorzaken. Deze producten zijn relatief nieuw en worden nog steeds onderzocht.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:07:00 – 21:00
Dinsdag:07:00 – 21:00
Woensdag:08:00 – 19:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 18:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:08:00 – 16:30
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 20:00 uur
Dinsdag:08:00 – 16:30 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 16:30 uur
Zaterdag: 08:00 – 16:30 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 16:30
Dinsdag:08:00 – 16:30
Woensdag:08:00 – 16:30
Donderdag:08:00 – 16:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag:09:00 – 17:30 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 16:30 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Dental Network – Rotterdam-Zuid

Lange Hilleweg 380, 3073 BZ
Rotterdam
(Op de eerste verdieping in het gezondheidscentrum)

010 313 3985
rotterdamzuid@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag:08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten