Capelle Centrum 010 766 7000
Capelle Schollevaar 010 451 6144
Capelle 's-Gravenland 010 202 0496
Capelle Fascinatio 010 202 0207
Capelle Oostgaarde 010 451 8228
Rotterdam-Zuid 010 313 3985

Preventieve mondzorg en mondhygiëne

Wat is preventieve tandheelkunde?

Bij Dentalnetwork.nl volgen wij alle actuele richtlijnen op, binnen de tandheelkunde. Het uitgangspunt is om de mond gezond te krijgen bij eventuele tandheelkundige aandoeningen, maar met name óók om de mond gezond te houden. Wij zetten dus optimaal in op het voorkomen van eventuele tandheelkundige problemen in de toekomst. Dit wordt preventieve tandheelkunde genoemd. De twee meest voorkomende redenen voor tandheelkundige problematiek zijn tandbederf en tandvleesaandoeningen. Deze aandachtsgebieden zullen door uw tandheelkundig team nauwlettend in de gaten worden gehouden. Natuurlijk is er ook een heel belangrijke rol voor uzelf weggelegd in dit verband. De dagelijkse reiniging van het gebit vormt immers de basis voor preventieve tandheelkunde.

Kan iedereen baat hebben bij preventieve tandheelkunde?

Ja. Preventieve tandheelkunde is uiteraard goed voor iemand die nog eigen tanden heeft. Mensen die tandeloos zijn kunnen ook baat hebben bij regelmatige tandheelkundige controle. Zo zullen eventuele afwijkingen aan het tandvlees, tong, verhemelte of andere delen van de mond tijdig worden opgemerkt. Gezien het feit dat afwijkingen in de mond in zeldzame gevallen mondkanker blijkt te zijn, wordt u geadviseerd om regelmatig uw tandarts te bezoeken.

Welke stappen worden er genomen?

Uw tandheelkundige team controleert eerst uw tanden en tandvlees en praat met u over de noodzakelijke behandelingen. Het belangrijkste doel is, om u te helpen uw mond echt gezond te krijgen. In een gezonde mond is het onwaarschijnlijk dat tandbederf of tandvleesaandoeningen gebitsschade veroorzaken.

  • Het tandheelkundige team zal alle tandplak en tandsteen grondig van uw tanden verwijderen. Vervolgens wordt het gebit glad gepolijst, zodat bacteriën zich minder snel kunnen hechten aan het tandoppervlak.
  • Het tandheelkundig team demonstreert aan u de beste methoden en technieken om uw gebit te reinigen, zowel de goed bereikbare plaatsen als de gebieden tussen de tanden. Hierbij worden specifieke hulpmiddelen toegelicht die voor uw mondsituatie geschikt zijn, zoals ragers en flossdraad.
  • Het is essentieel om het gebit zelf goed schoon te houden. Om die reden wordt er gedetailleerde mondhygiëne instructie gegeven. Immers, wanneer u iets eet of drinkt wat veel suikers bevat, zetten de bacteriën in uw mond de suikers om in zuur, wat tandbederf kan veroorzaken. Tandplak kan ook tandvleesontsteking (zwelling en pijn) veroorzaken als het niet regelmatig en grondig wordt verwijderd. De harde laag tandsteen die zich op de tanden vormt, begint eerst als tandplak. Tandplak is een zacht witgeel laagje dat gemakkelijk weggepoetst kan worden.
  • U krijgt advies over welke mondverzorgingsproducten u het beste kunt gebruiken.
  • Het tandheelkundig team zal over het algemeen ook uw voedingsgewoonten onder de loep nemen. Uw dieet is immers van grote invloed op het gebit. Daarnaast zullen ook zaken als roken en het drinken van alcohol aan bod komen, aangezien ook dit van invloed is op uw mondgezondheid.
  • Uw tandarts zorgt er tenslotte voor dat alle vullingen in de mond in goede staat zijn. Hierbij wordt met name gelet op eventuele ruwe randen waar bacteriën zich aan kunnen hechten.

Zal mijn tandheelkundig team een behandeling aanraden?

Bij Dentalnetwork.nl zijn wij absoluut voor het behoud van het eigen gebit. Soms is het verstandig zwakkere tanden te versterken, door middel van tandheelkundige behandeling. Als uw tandarts bijvoorbeeld constateert dat een tand gebarsten of zwak is en dreigt te breken, dan wordt eventueel een nieuwe vulling vervaardigd. Soms kan het ook zinvol zijn om preventief een kroon te plaatsen. Zo wordt voorkomen dat de tand eventueel afbreekt.

Wat kunnen tandartsen en mondhygiënisten nog meer doen om tandbederf te voorkomen?

Fluoride helpt tandverval tegen te gaan. Uw tandheelkundig team zal het juiste fluoridegehalte aanbevelen dat u in uw tandpasta kunt gebruiken. Fluoridevernis kan worden aanbevolen voor kinderen om het verval te helpen voorkomen. Veelal wordt dit aangebracht tijdens de periodieke controle bij de tandarts. De concentratie fluoride in de fluoridevernis is zeer hoog, om die reden is het ook enkel verkrijgbaar bij de tandarts. Als u een bijzonder risico loopt op verval, kan uw tandarts een tandpasta voorschrijven met een hoger fluoridegehalte. Kinderen tot drie jaar oud moeten een tandpasta gebruiken met een fluoridegehalte van minstens 1000 ppm (parts per million). Kinderen van drie jaar en ouder dienen een tandpasta te gebruiken die 1350 ppm tot 1500 ppm fluoride bevat.

Kan mijn dieet de gezondheid van mijn tanden beïnvloeden?

Voedsel en dranken met suiker veroorzaken verval. Als u minder vaak zoete snacks en drankjes tot u neemt, dan zal dit de kans op tandbederf verkleinen. Voedingsmiddelen zoals kaas, fruit, noten en groenten zijn vaak vriendelijker voor uw gebit. Uw tandarts adviseert u hier graag over. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat citrusvruchten voor erosie kunnen zorgen. Erosie is het proces waarbij zuren het tandweefsel oplossen.

Een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en mineralen kan echter ook helpen bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen en beschermen tegen mondkanker. Het is belangrijk om een adequaat dieet toe te passen. Uw tandarts kan u adviseren over welke invloed bepaalde voedingsmiddelen- en dranken hebben op uw gebit.

Wat is dentale erosie?

Dentale erosie is het verlies van glazuur, veroorzaakt door een zuuraanval. Wanneer het glazuur weggesleten is, kan dit leiden tot pijn en gevoeligheid. Voedingsmiddelen en dranken die zuur bevatten, zoals citrusvruchten, koolzuurhoudende dranken, smoothies, vruchtensap en vruchtenthee, kunnen allemaal tandheelkundige erosie veroorzaken als u deze te vaak nuttigt. Vraag uw tandarts om persoonlijk advies.

Kan ik tanderosie voorkomen?

Zure voedingsmiddelen en dranken kunnen schadelijk zijn als u ze vaak in grote hoeveelheden neemt. Probeer alleen tijdens de maaltijden zure voedingsmiddelen- en dranken te nuttigen. Daarnaast kunt u eventueel een rietje gebruiken bij het drinken van zure dranken. We raden aan dat u uw tanden gedurende ten minste een uur na het eten of drinken niet poetst. Elke keer dat u eet of drinkt, wordt het glazuur op uw tanden een korte tijd zachter en verliest het een deel van zijn mineraalgehalte. Als u ongeveer een uur wacht, kan de zuurgraad in de mond zich langzaam herstellen naar de juiste waarde. Als u echter in het eerste uur direct de tanden poetst, poetst u de (tijdelijk) zacht geworden laag van uw tanden af. Op die manier wordt tanderosie versterkt, wat leidt tot verlies van tandweefsel. Na het innemen van zure voedingsmiddelen is het ook mogelijk om met water of met melk te spoelen. Dit heeft als effect dat de zuren sneller worden geneutraliseerd en de zuurgraad in de mond sneller het juiste niveau bereikt.

Kan roken en drinken invloed hebben op mijn tanden en tandvlees?

Ja. Roken kan leiden tot verkleuring van de tanden, (een verergering van) tandvleesaandoeningen en zelfs mondkanker. Als u rookt, is het raadzaam vaker een mondonderzoek bij de tandarts te laten uitvoeren. Het beste advies blijft echter te proberen om te stoppen met roken of het roken te minderen. Ook alcoholische dranken kunnen de kans op mondkanker vergroten. Als u zowel rookt als alcohol nuttigt, loopt u een significant hoger risico op aandoeningen in de mond. Bovendien bevatten alcoholische dranken naast alcohol ook vaak veel suiker en mogelijk ook zuren. Ook deze factoren kunnen bijdragen aan verder verval van gezond tandweefsel en indirect ook bijdragen aan het ontstaan van tandvleesaandoeningen.

Wat kan ik thuis doen?

Het is erg belangrijk dat u thuis een goede routine bijhoudt om uw tanden en tandvlees gezond te houden. Wij geven u graag de volgende adviezen:

  • Poets uw tanden voor het slapen gaan en op zijn minst één ander moment gedurende de dag, bij voorkeur voor het ontbijt.
  • Gebruik fluoride houdende tandpasta.
  • Volg de instructies op van uw tandarts wat betreft de poetstechniek en het gebruik van hulpmiddelen zoals tandenstokers of interdentale borstels (ragers genoemd).
  • Spuug na het poetsen uit en spoel bij voorkeur niet na met water, zodat de fluoride langer op uw tanden blijft zitten.
  • Reinig tussen uw tanden met interdentale borstels (ragers), tandenstokers of flossdraad. Enkel tanden poetsen met een tandenborstel reinigt slechts ongeveer 60 procent van het totale oppervlak van uw tanden.
  • Gebruik eventueel mondwater als extra ondersteuning. Bepaalde mondspoelingen bevatten antibacteriële ingrediënten (zoals chloorhexidine) om tandvleesaandoeningen te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam een mondspoelmiddel te gebruiken waar ook fluoride in zit. Dit helpt tandbederf voorkomen. Het is raadzaam het mondspoelmiddel te gebruiken op een ander moment dan dat u uw tanden poetst. Zo zal er een extra moment zijn waarbij fluoride in de mond aanwezig is en zal dit de kans op tandbederf nog kleiner zijn.

Kan ik nog iets anders doen?

Ja. U kunt andere stappen ondernemen om tandverlies, verval en de noodzaak van eventuele tandheelkundige behandeling te voorkomen. U kunt hierbij de volgende punten in acht nemen:

  • Verminder het aantal momenten op de dag dat u suikerhoudende- of zure voedingsmiddelen nuttigt.
  • Gebruik een rietje als u koolzuurhoudende- of zure dranken drinkt. Hierbij is het belangrijk dat de vloeistof zo min mogelijk in aanraking komt met de tanden.
  • Kauw suikervrije kauwgom. Dit stimuleert de aanmaak van speeksel en voorkomt uitdroging van de mond.
  • Bezoek regelmatig uw tandarts. Zij zullen een persoonlijk advies geven hoe vaak zij dit nodig achten. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals de staat van uw gebit, uw voedingsgewoonten en mondhygiëne. Maar ook het gebruik van medicatie kan de frequentie beïnvloeden.

Welke mondverzorgingsproducten kan ik het beste gebruiken?

Tegenwoordig is er veel aanbod van verschillende soorten mondverzorgingsproducten. Bij Dental Network adviseren wij om met name goed te letten op een aantal belangrijke eigenschappen van uw mondverzorgingsproducten.

Tandpasta

Hoewel vele fabrikanten mooie beloftes doen, zoals tandpasta’s die beloven dat uw tanden witter zullen worden, is het raadzaam niet al te hoge verwachtingen te hebben van deze producten. Het is belangrijk dat uw tandpasta fluoride bevat om tandbederf tegen te gaan. Daarnaast zijn er speciale tandpasta’s verkrijgbaar voor mensen met gevoelige tanden. Het gaat hier dan met name om gevoeligheid bij koud en warm. Deze tandpasta’s dragen vaak goed bij aan de vermindering van pijn. Andere tandpasta’s beloven de aanmaak van tandsteen tegen te gaan. Ook hierbij is het raadzaam niet al te hoge verwachtingen te hebben. De manier waarop u uw gebit schoonhoudt is uiteindelijk doorslaggevend voor de mate van tandsteenvorming.

Mondspoeling

Mondspoeling kan een mooie toevoeging zijn op de standaard mondverzorgingsproducten (zoals een tandenborstel, tandpasta en interdentale hulpmiddelen). Het is raadzaam om mondspoeling zonder alcohol te gebruiken. Wel is het advies dat het mondspoelmiddel fluoride bevat. Tenslotte zijn er ook mondspoelingen met antibacteriële bestanddelen, zoals chloorhexidine. Vraag advies bij uw tandarts over het gebruik van deze middelen. Volwassenen dienen een tandenborstel met een kleine tot middelgrote kop en zachte tot middelgrote borstelharen gebruiken.

Tests hebben aangetoond dat elektrische tandenborstels met een oscillerende, roterende werking beter zijn dan handmatige tandenborstels als het gaat om het verwijderen van tandplak. Ze kunnen tot tweemaal zoveel tandplak verwijderen in vergelijking tot een handtandenborstel. Ook hierin kan uw tandheelkundig team van Dental Network u adviseren.

Dental Network – Capelle Centrum

Duikerlaan 262
2903 AC Capelle aan den IJssel

010 766 7000
capellecentrum@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

6 dagen per week geopend!

Maandag:07:00 – 21:00
Dinsdag:07:00 – 21:00
Woensdag:08:00 – 19:00
Donderdag:08:00 – 17:00
Vrijdag:08:00 – 17:00
Zaterdag:08:00 – 17:00
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Fascinatio

Fascinatio Boulevard 1126
2909 VA Capelle aan den IJssel

010 202 0207
fascinatio@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag:08:00 – 20:00
Dinsdag:08:00 – 19:00
Woensdag:08:00 – 17:00
Donderdag:08:00 – 18:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:08:00 – 16:30
Zondag:Gesloten

Dental Network – Capelle Schollevaar

Zadkinerade 120, 2907 MB
Capelle aan den IJssel

010 451 6144
schollevaar@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Ook op zaterdag geopend

Maandag: 08:00 – 20:00 uur
Dinsdag:08:00 – 16:30 uur
Woensdag:08:00 – 20:00 uur
Donderdag:08:00 – 20:00 uur
Vrijdag:08:00 – 16:30 uur
Zaterdag: 08:00 – 16:30 uur
Zondag: Gesloten

Dental Network – Capelle Oostgaarde

De linie 14, 2905 AX
Capelle aan den IJssel

010 451 82 28
oostgaarde@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

 

Maandag:08:00 – 16:30
Dinsdag:08:00 – 16:30
Woensdag:08:00 – 16:30
Donderdag:08:00 – 16:30
Vrijdag:08:00 – 16:30
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

Dental Network – ’s-Gravenland

Paganinistraat 12, 2901 KG
Capelle aan den IJssel

010 202 0496
sgravenland@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag:09:00 – 17:30 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 16:30 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Dental Network – Rotterdam-Zuid

Lange Hilleweg 380, 3073 BZ
Rotterdam
(Op de eerste verdieping in het gezondheidscentrum)

010 313 3985
rotterdamzuid@dentalnetwork.nl

Bekijk dit team
Impressie van onze praktijk

Openingstijden

Maandag:08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 17:00 uur
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten