Als u een of meerdere tanden en kiezen mist in uw gebit, kan een gebitsprothese een passende oplossing bieden. Een kunstgebit of klikgebit zorgt ervoor dat u uw gebit weer zoals vanouds kunt gebruiken en u zonder zorgen glimlachen. Gebitsprotheses hebben de levenskwaliteit van veel mensen verbeterd door het vervangen van verloren tanden en kiezen. Veel mensen voelen zich beter en zelfverzekerder met een goed passende prothese en kunnen weer comfortabel eten en praten.
Een gebitsprothese is een apparaat dat wordt gebruikt om verloren tanden te vervangen. Dit is bijvoorbeeld nodig als iemand tanden verloren is door ouderdom, tandbederf of een andere oorzaak. Wist u dat meer dan 3 miljoen mensen in ons land een gebitsprothese hebben? Een gebitsprothese kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals kunststof of metaal. Het is belangrijk om een goed passende prothese te hebben om comfortabel te kunnen eten en praten.
Er zijn verschillende soorten gebitsprotheses, afhankelijk van hoeveel tanden of kiezen vervangen moeten worden en wat voor materiaal er gebruikt wordt. Hier zijn enkele voorbeelden van gebitsprotheses:
Sommige protheses zijn afneembaar, terwijl andere vast zijn. Het is belangrijk om samen met een tandarts te beslissen welke soort prothese het beste is voor uw situatie.
Een behandeling met een gebitsprothese bestaat uit verschillende stappen. De precieze afspraken variëren per situatie en zijn afhankelijk van het type prothese, over het algemeen kunt u de volgende stappen verwachten:
Het is belangrijk om regelmatig terug te komen voor controle bij de tandarts, zodat de prothese goed blijft passen en functioneren. Als er aanpassingen nodig zijn, kan de tandarts de prothese opnieuw afstellen of, indien nodig, een nieuwe prothese maken.
Het is belangrijk dat u uw gebitsprothese goed schoon houdt. Reinig uw gebitsprothese elke dag door hem te poetsen met een tandenborstel en tandpasta, net als bij uw eigen tanden. U kunt ook speciale producten gebruiken om uw gebitsprothese te reinigen, zoals reinigingsmiddelen die specifiek hiervoor zijn ontwikkeld. Het is ook belangrijk om de prothese elke nacht uit te nemen en te laten weken in een oplossing van water en een reinigingsmiddel. Dit helpt om bacteriën en andere onzuiverheden te verwijderen die zich overdag op de prothese hebben gevestigd.
De kosten van een gebitsprothese kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type prothese, het aantal tanden of kiezen dat vervangen moet worden en andere factoren. De tarieven van alle tandheelkundige behandelingen zijn bij iedere Nederlandse tandartspraktijk gelijk en worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
In sommige gevallen kan een gebitsprothese deels worden vergoed door uw zorgverzekering, afhankelijk van de specifieke verzekeringsvoorwaarden. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te zien wat wel en niet vergoed wordt.
Heeft u nog vragen over gebitsprotheses of wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvend consult? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek bij uw tandarts. U kunt ook contact met ons opnemen om al uw vragen te stellen. Wij helpen u graag verder.