Als u beschadigingen in uw gebit heeft of enkele tanden of kiezen mist, bieden kronen en bruggen uitkomst. Hiermee vervangen we op een duurzame manier missende delen van uw gebit en kunt u weer breeduit glimlachen. Met een kroon restaureren we een enkele tand of kies en met een brug meerdere. Met een afspraak bij Dental Network kunt u te weten komen wat de opties zijn voor uw gebit met betrekking tot kronen en bruggen. U kiest voor Dental Network vanwege onze vele voordelen, waaronder:
Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van kronen en bruggen? Neem dan contact op met een van onze praktijken.
Een kroon is een kunstmatige restauratie van zeer stevig materiaal die over het resterende deel van een beslepen tand past, waardoor het de tand verstevigt en het weer de vorm van een natuurlijke tand krijgt. Een kroon wordt gezien als een kap die over een tand wordt geplaatst ter bescherming en voor een mooier esthetisch resultaat. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn na een wortelkanaalbehandeling, bij een verzwakte kies of bij een tand die een hele grote vulling heeft. Soms kan een kroon ook worden gemaakt voor esthetische doeleinden. Dit wordt voornamelijk bij de voortanden gedaan.
Als u open ruimtes in uw gebit heeft doordat u meerdere tanden of kiezen naast elkaar mist, kunnen we die ruimtes opvullen door een brug te plaatsen. Dit is letterlijk een bruggetje van twee of meer kronen met een tussenstuk. Zo verfraaien we uw gebit niet alleen, het zorgt er ook voor dat u weer als vanouds kunt praten en kauwen. De tanden aan de zijkanten van de brug slijpen we van tevoren af, dit zijn de pijlers. Op de pijlers plaatsen we kronen van de brug. Het komt tegenwoordig ook vaak voor dat een brug op implantaten geplaatst wordt.
Kronen en bruggen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt en er worden voortdurend nieuwe materialen geïntroduceerd. Enkele van de meest populaire opties worden hieronder vermeld.
Dit is waar de meeste kronen van gemaakt zijn. De basis van de kroon of brug is van edelmetaal vervaardigd, waarna er porselein in lagen overheen aangebracht is om de kroon een mooier uiterlijk te geven. Dit zorgt voor een sterk én fraai resultaat.
Deze moderne techniek biedt een metaalvrij alternatief, dat de kracht van een metaalporseleinen kroon en het uiterlijk van een porseleinen kroon biedt. Daarom is keramiek geschikt voor toepassing in alle delen van de mond.
Deze kronen zijn volledig gemaakt van porselein en zijn niet zo sterk als metaalporseleinen kronen. Het voordeel van volledig porseleinen kronen is dat ze er heel natuurlijk uitzien. Ze worden daarom meestal gebruikt voor voortanden.
Goud is een van de oudste vulmaterialen met zeer goede eigenschappen. Tegenwoordig wordt het gebruikt in combinatie met andere metaallegeringen om de sterkte te vergroten, waardoor de kronen of bruggen zeer slijtvast zijn. Ze zijn dan zilver of goud van kleur.
Bij Dental Network werken we samen met een zeer gerenommeerd, tandtechnisch laboratorium. We hebben daarnaast een eigen laboratorium in huis. Zo kunnen we het proces volledig overzien en de garantie bieden dat u de meest hoogwaardige kwaliteit zorg ontvangt. Er zijn tandartspraktijken die een kroon met een speciaal apparaat vervaardigen, dezelfde dag nog. Hoewel dit soms een goede oplossing kan zijn, is de variant die het laboratorium maakt meestal beter qua afwerking en kwaliteit.
De tandarts bereidt de tand voor op de ideale vorm voor de kroon. Hij verwijdert een dunne laag (ca. 1 tot 2 millimeter) van het buitenoppervlak, zodat er een sterke basis over blijft. De hoeveelheid verwijderd tandweefsel zal dezelfde dikte hebben als de uiteindelijke kroon. Zodra het beslijpen is voltooid, neemt de tandarts een afdruk (mal) van het gebit. Ook bepaalt hij de juiste kleur.
De afdrukken worden vervolgens samen met alle benodigde informatie naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd. Het duurt doorgaans twee weken totdat de kroon gereed is. In de tussentijd krijgt u een tijdelijke kroon.
Bij uw volgende afspraak plaatst uw tandarts de permanente kroon of brug. Op dit moment zijn kleine aanpassingen nog mogelijk. De tandarts controleert of hij goed past en aansluit. Als u en uw tandarts tevreden zijn met de pasvorm en het uiterlijk, bevestigt de tandarts hem met speciaal tandcement of lijm. Het cement houdt de kroon of brug goed op zijn plaats. Bij de volgende periodieke controles checkt de tandarts altijd of de kroon of brug nog goed op zijn plek zit.
De tarieven voor alle tandheelkundige behandelingen die in Nederland uitgevoerd worden, zijn aan het begin van het jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Voorafgaand aan de behandeling bespreekt de tandarts met u welke kosten u ongeveer kunt verwachten. Hier wordt vervolgens een begroting van gemaakt die u uitgeprint mee naar huis krijgt.
De kosten van een kroon of brug kunnen variëren. Deze hangen namelijk af van de grootte en het materiaal. Indien u een kroon of brug wilt, kunt u dit altijd met de tandarts overleggen. De tandarts stelt dan een begroting voor u op die u mee naar huis krijgt, zodat u er rustig naar kunt kijken. Voor een indicatie van de kosten voor een kroon kunt u ons tarievenoverzicht bekijken.
Heeft u last van ontbrekende tanden of kiezen en wilt u hiervoor een oplossing? Overleg met de tandarts over de mogelijkheden van een kroon of brug. Neem via de onderstaande buttons contact met ons op of vul online het inschrijfformulier in als u nieuw bent in een van onze praktijken.
Heeft u nog vragen over kronen en bruggen? Wellicht vindt u hieronder het antwoord. Voor nog meer informatie staan we u graag te woord. Neem in dat geval gerust
Het eerste bezoek neemt doorgaans ca. 1,5 uur in beslag en de tweede afspraak 30 minuten. Tussen de eerste en tweede afspraak zitten ongeveer twee weken.
Een kroon of brug valt niet op in de mond. We kiezen voor een mooie tandkleurige kroon die past bij de rest van uw gebit. Zo streven we ernaar om het er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.
Nee, voor de omslijping verdoven we u, zodat het niet gevoelig is. Voor het plaatsen van de kroon of brug is in principe geen verdoving nodig. Indien het tandvlees ontstoken is of het gebied is toch nog gevoelig bij het plaatsen, dan kan de behandelaar het altijd nog voor u verdoven.
Met een goede mondhygiëne kan een kroon ongeveer 10 jaar meegaan. Als u een kroon heeft, is het van belang om goed tussen de tanden te reinigen en bij de tandvleesrand. Zo zorgt u voor een lange levensduur van de kroon of brug en voorkomt u problemen aan uw gebit. U kunt terecht bij uw behandelaar voor uitgebreide instructies.
Omdat de vorm minimaal zal verschillen van de eerdere vorm van uw eigen tand, kan het zijn dat u hier de eerste paar dagen bewust van bent. Dit zal echter snel wennen.
Het is belangrijk om kronen en bruggen net zo schoon te houden als uw natuurlijke tanden. De kroon zelf kan niet aangetast worden door bacteriën, maar er kan tandbederf optreden langs de randen van de kroon in de eigen tand. Poets tweemaal daags met fluoridetandpasta en reinig tussen de tanden met ragers, tandenstokers of floss.