Veel mensen vinden het belangrijk om ontbrekende tanden aan te vullen vanwege het gezicht. Uw uiterlijk is een mogelijke reden om ontbrekende tanden te laten vervangen. Een andere reden is dat het gat dat achterblijft bij een ontbrekende tand, voor overbelasting kan zorgen op de tanden die aan weerszijden aanwezig zijn. Een ontbrekende tand kan daarnaast uw ‘beet’ beïnvloeden. De overige tanden kunnen naar de opening toe gaan kantelen en zo de manier waarop de tanden in elkaar passen veranderen. Dit kan er vervolgens toe leiden dat voedsel en tandplak in de opening vast komt te zitten, wat tandbederf en tandvleesaandoeningen kan veroorzaken.
Dit hangt af van het aantal tanden dat ontbreekt en waar deze zich in uw mond bevinden. De staat van de tanden die u nog heeft, heeft invloed op de manieren waarop deze ontbrekende tanden kunnen worden vervangen. Er zijn drie belangrijke manieren om ontbrekende tanden te vervangen. De eerste is met een verwijderbare valse tand (of tanden) – ook wel een partiële prothese genoemd. De tweede is met een vaste brug. Meestal wordt een brug gebruikt als er relatief weinig (1 tot 3) tanden moeten worden vervangen, of als de ontbrekende tanden zich aan één kant van de mond bevinden. De derde manier is door het gebruik van tandheelkundige ‘implantaten’. Hierbij wordt een kunstmatige wortel in het bot van de kaak geplaatst. Vervolgens wordt een kroon of brug er bovenop geplaatst.
Dit is een plaat met één of meerdere kunsttanden erop. Het kan volledig van kunststof of een mengsel van metaal en kunststof zijn. Beide typen hebben eventueel ankers om de prothese op zijn plaats te houden in uw mond. De kunststof variant kan daarnaast ook zonder ankers uitgevoerd worden, maar hierdoor kan de stabiliteit in de mond afnemen. Afhankelijk van de locatie van de ankers, zijn deze mogelijk zichtbaar tijdens het praten of lachen.
Partiële protheses van kunststof brengen vaak minder kosten met zich mee dan partiële protheses met metaal (ook wel frame-prothese genoemd). De kunststof variant is echter dikker uitgevoerd omwille van de stevigheid. Dit zorgt er vaak voor dat op plaatsen waar nog eigen tanden en kiezen aanwezig zijn, het tandvlees rondom overbelast kan raken door de dikke laag kunststof die erop rust.
Metalen partiële protheses zijn meestal gemaakt van een legering van kobalt en chroom en zijn hierdoor veel sterker. Zij zijn lichter om te dragen en kunnen worden ondersteund door de resterende tanden. Hoewel de basis in metaal is uitgevoerd, bevatten zij tandvleeskleurig kunststof en zitten er natuurlijk ogende tanden op. Zij zijn vaak kostbaarder dan de kunststof variant, aangezien het metaal als precisieoplossing op maat van het gebit wordt gegoten. De houvast van een partiële prothese uitgevoerd in metaal, is in principe hoger dan de kunststof uitvoering.
Laat u leiden door uw tandarts. Zij zullen de toestand van uw resterende tanden het beste kennen. In de meeste gevallen geeft een gedeeltelijke prothese op metaalbasis het beste resultaat.
Het kan tot 6 maanden duren voordat uw tandvlees goed is genezen na een extractie (trekken van een tand). Dit betekent dat u mogelijk een tijdelijk oplossing nodig heeft, totdat de definitieve brug kan worden geplaatst. Laat u adviseren door uw tandarts, aangezien het genezingsproces kan variëren per individuele situatie.
Kunstgebitten kunnen breken als u deze laat vallen. Maak uw gebit altijd schoon boven een kom water of een opgevouwen handdoek voor het geval u uw gebit laat vallen. Om uw kunstgebit schoon te maken, is de algemene regel: dagelijks poetsen en laten weken. Poets eerst uw kunstgebit om alle stukjes voedsel te verwijderen. Gebruik hiervoor een niet-schurend gebitsreinigingsmiddel, geen tandpasta aangezien dit wel schurende bestanddelen bevat. Zorg ervoor dat u niet te hard schrobt, omdat dit groeven in het oppervlak kan veroorzaken. Zorg ervoor dat u alle oppervlakken van het kunstgebit poetst, inclusief het oppervlak dat tegen uw tandvlees aanligt (de binnenzijde). Dit is vooral belangrijk als u een fixatiemiddel voor kunstgebitten gebruikt. Plaats dagelijks het kunstgebit in een (reinigings)oplossing speciaal voor kunstgebitten. Dit helpt om eventuele plak, tandsteen en hardnekkige vlekken te verwijderen. Volg altijd de instructies van de fabrikant. Als u vlekken of kalkaanslag opmerkt, laat uw prothese dan door uw tandartspraktijk professioneel reinigen. Houdt uw kunstgebit ‘s nachts niet in, tenzij er specifieke redenen zijn om dit toch te doen en enkel op advies van uw tandarts.
Het advies is om uw kunstgebit ‘s nachts uit te nemen om uw mond de kans te geven uit te rusten. Als u dit doet, is het raadzaam om het in water te laten weken om kromtrekken of barsten te voorkomen.
De belangrijkste alternatieven zijn een vaste brug of een tandheelkundig implantaat. Bij een vaste brug worden aan beide zijden van het gat in de tandboog waar de tand ontbreekt, kronen op de tanden geplaatst. Vervolgens worden deze twee kronen verbonden door een valse, zwevende tand, ook wel ‘dummy’ genoemd. Dit wordt allemaal in het laboratorium vervaardigd en vervolgens worden de stukken op hun plaats in de mond gecementeerd met speciale kleefstoffen. De brug kan niet worden uitgenomen. Een andere optie is een zelfklevende brug, ook wel ‘etsbrug’ genoemd. Deze heeft ‘vleugels’ die vastzitten aan de achterkant van de ondersteunende tanden, hierdoor hoeft er weinig geboord te worden. Een etsbrug is vaak een goede optie als de eigen tanden nog gaaf en gezond zijn. Op deze manier hoeft er niet veel geboord te worden aan de gezonde tanden om houvast te krijgen voor de brug.
Een brug is alleen mogelijk als u voldoende, sterke tanden heeft met een goede botondersteuning. Uw tandarts helpt u beslissen wat de beste manier is om ontbrekende tanden te vervangen.
Bruggen zijn meestal gemaakt van porselein, gebonden aan edele metalen. Er zijn echter steeds meer keramieken in omloop die naast een hoge breukweerstand ook goede esthetische eigenschappen hebben. Zirkonium is een veel gebruikt materiaal dat volledig tandkleurig en vrij van metalen is en goed geschikt is voor kronen en bruggen.
De kosten zijn afhankelijk van de grootte en het type brug dat u nodig heeft. Hoewel een brug misschien duur lijkt, zou hij vele jaren moeten meegaan. Het is vaak een investering die zich over het algemeen goed loont. De kosten voor een brug kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte materialen en esthetische eigenschappen. Bij Dentalnetwork.nl ontvangt u vooraf aan de behandeling altijd een kostenbegroting, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan. U kunt op deze manier vooraf beslissen of de voorgestelde behandeling binnen uw budget past.
U dient uw brug elke dag te reinigen om problemen zoals slechte adem en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Ook de gebieden rondom de valse, zwevende, tand dienen goed schoongemaakt te worden. Uw eigen tanden die de pijlers vormen waarop de brug steunt, dienen dagelijks rondom zeer nauwkeurig gereinigd te worden. Mocht dit niet adequaat gebeuren, dan bestaat de kans dat bacteriën onder de randen van de brug door kunnen dringen en de pijler (eigen tand) kunnen aantasten. Dit kan de prognose van de brug in gevaar brengen. Uw tandarts of mondhygiënist zal u gedetailleerde instructies verstrekken over de techniek, om de brug zo goed mogelijk schoon te houden. Hierbij komen vaak hulpmiddelen als superfloss of speciale brugnaalden te pas.
Er zijn andere methoden, zoals het gebruik van een combinatie van kronen en gedeeltelijke prothesen die de ankers uit het zicht kunnen houden. Dit zijn vrij specifieke kunstgebitten die door specialisten vervaardigd kunnen worden. Bij Dentalnetwork.nl hebben wij de mogelijkheid om dergelijke voorzieningen te vervaardigen. Vraag uw tandarts om meer informatie.
Ja, dit worden tandheelkundige implantaten genoemd. Deze behandeling houdt in dat u ontbrekende tanden kunt vervangen zonder deze aan buurtanden te moeten bevestigen.