Bij een wortelkanaalontsteking is het weefsel in uw tand of kies zo ontstoken dat de tandarts de binnenkant moet reinigen. Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door tandbederf, een harde klap of een lekkende vulling. Bacteriën verzamelen zich in uw tand of kies en zorgen daar voor een pijnlijke ontsteking. Onder plaatselijke verdoving voert onze tandarts een wortelkanaalbehandeling uit om de ontsteking en het aangetaste weefsel in uw tand of kies te verwijderen.
Waarom een afspraak maken bij Dentalnetwork.nl?
Maak een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling bij een van onze praktijken in Capelle aan den IJssel of Rotterdam en schrijf u in als nieuwe cliënt.
Allereerst maken we röntgenfoto’s om te bepalen hoe diep de ontsteking zit. Wanneer er levend weefsel om uw kies zit, krijgt u een plaatselijke verdoving. Is het weefsel afgestorven? Dan is dit vaak niet nodig, omdat de pijnreceptoren rondom de kies niet meer werken.
De tandarts maakt uw tand open en verwijdert al het ontstoken weefsel. Dit doet hij met een minuscule vijl. Vervolgens reinigen we de kanalen van uw tand en spoelen we na met een desinfecterende vloeistof.
De tandarts vult uw wortelkanalen op met een vulmiddel en daarna maakt hij uw tand weer dicht. Is uw tand verzwakt? Dan plaatsen we eventueel een kroon.
Bij kiezen en gecompliceerde wortelkanaalbehandelingen kiezen we ervoor de behandeling in twee afspraken uit te voeren. We brengen dan een tijdelijke vulling aan om uw kies te beschermen tegen bacteriën. Bij de tweede afspraak gaan we verder met het reinigen en vullen van uw kies.
De kosten voor tandheelkundige behandelingen worden elk jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). U betaalt daarom bij iedere tandarts hetzelfde tarief voor een wortelkanaalbehandeling. De kosten per behandeling kunnen verschillen. Bekijk de landelijke wortelkanaalbehandelingen tarieven.
Een wortelkanaalbehandeling klinkt misschien als een ingewikkelde en pijnlijke procedure. In de realiteit valt dit reuze mee. U voelt geen pijn tijdens de behandeling en na afloop mag u direct weer naar huis. Een alternatief voor een wortelkanaalbehandeling is het verwijderen van uw tand of kies. Dit zien we doorgaans als laatste redmiddel, omdat we alles willen doen om uw kies te behouden.
Als de binnenkant van uw tand (de pulpa) geïnfecteerd raakt, kan de infectie zich verspreiden via het wortelkanaalsysteem van de tand. Dit kan uiteindelijk leiden tot een abces. Als u ervoor kiest geen wortelkanaalbehandeling te ondergaan, verspreidt de infectie zich en moeten we op den duur de tand verwijderen. Met een wortelkanaalbehandeling reinigen we de binnenkant van uw tand of kies en vullen we hem op met een speciaal vulmiddel. Dankzij een sterke vulling of kroon is uw kies weer zo goed als nieuw.
Maak een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling bij een van onze praktijken in Capelle aan den IJssel of Rotterdam en schrijf u in als nieuwe cliënt.
De holte binnen een tand, de pulpa-holte genoemd, bevat zenuwen en bloedvaten. Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer de pulpa-holte geïnfecteerd is door tandbederf of letsel. Dit proces doorloopt meerdere stadia en gaat doorgaans gepaard met pijn. Soms is het verloop van tandbederf pijnloos en sterft uw tand of kies langzaam af. In enkele gevallen kan dit leiden tot een donkere verkleuring.
Dit hangt voornamelijk af van de vraag of er nog andere factoren een rol spelen bij de betreffende tand. Zo kan het zijn dat het tandvlees en bot rondom de aangedane tand erg ontstoken is, waardoor de prognose van de tand sowieso al slecht is. In zulke gevallen is het soms raadzaam om, in overleg, toch te kiezen voor het verwijderen van de tand. We zullen echter altijd proberen uw tand of kies te behouden.
Een wortelkanaalbehandeling zelf doet geen pijn. We geven u namelijk een plaatselijke verdoving. De uren na de behandeling kan uw tand of kies gevoelig worden. U mag dan een paracetamol of ibuprofen innemen tegen de pijn.
Na de behandeling zal het uiterlijk van de tand over het algemeen niet veranderen. Het komt weleens voor dat de tand op termijn donker kleurt. Onze tandarts kan deze tand dan op een speciale wijze eventueel intern bleken.
Het succespercentage van een wortelkanaalbehandeling ligt gemiddeld erg hoog. Als de infectie toch terugkeert, dan kan het nodig zijn om de wortelkanaalbehandeling nogmaals uit te voeren. In een dergelijk geval is er dus sprake van een aanhoudende ontsteking en verwijzen we veelal door naar de endodontoloog. Dit is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft in wortelkanaalbehandelingen.
Ja. Witte vullingen zijn sterk genoeg om uw tand of kies te beschermen tegen bacteriën. Mocht de tand echter een zeer grote vulling bevatten, dan kan het nodig zijn om de tand te verstevigen met een kroon. Als dit bij u het geval is, dan bespreekt de tandarts dit met u.
Doorgaans voeren onze tandartsen de wortelkanaalbehandeling in een van onze praktijken uit. Soms betreft het echter een tand met een complexe vormgeving of lopen de kanalen binnen de tand heel krom. In zulke gevallen kan de tandarts u eventueel verwijzen naar een endodontoloog.
U moet uw tand of kies op dezelfde manier verzorgen als de rest van uw gebit. Dat betekent tweemaal per dag poetsen met een fluoride tandpasta. Suikerhoudende voedingsmiddelen- en dranken hebben ook op behandelde tanden of kiezen een slechte uitwerking. Wij adviseren voor iedereen minimaal ieder half jaar een controleafspraak bij de tandarts.